top of page

A fost odată ca niciodată, filmul "Capra cu Trei Iezi" în FLORIDA


Filmul "Capra cu Trei Iezi" de Victor Canache a cutreierat toată America, și mare norocoși suntem că a ajuns și în Florida cu două proiecții, în Orlando (11 Martie) și Miami (12 Martie). Inițial ne-am gândit că oamenii aștia care au atâta curaj ca să facă un film horror românesc (nu pur și simplu) pe baza unei celei mai cunoscute povești pentru copii, oare vor reacționa la invitația noastră umilă? Ulterior, am descoperit că sunt niște oameni extraordinari. Dar despre asta mai târziu!



 

Povestea

"Capra cu Trei Iezi" povestea lui Ion Creangă. Acea poveste cu care adormeam când eram mici, și era atât de dulce și frumoasă pentru că ni-o citea cineva drag. Am crescut, amintirea dulce a rămas, am învățat ceva din această poveste: să nu deschidem ușa străinilor! Și am trecut-o cu vederea. Însă dacă ne uităm cu alți ochi la ea, și o citim astăzi cu intenția de a citi cuvânt cu cuvâtnt, și interpretând ce a vrut să zică autorul cu opera care ne-a marcat copilăria, o vom vedea altfel. Dar suntem ocupați, și rar revenim la opere pe care considerăm că le-am citit deja, cândva, o dată!


Ei bine, există oameni care au făcut-o pentru noi. Victor Canache (regizor) și Luana Georgiță (producător) au transpus povestea pe ecrane.


Filmul urmează îndeaproape firul narativ al poveştii lui Creangă dezvoltând elementele subtile şi păstrând, dialogul original.


 

Actorii


În "Capra cu Trei Iezi", Maia Morgenstern interpretează rolul mamei dispusă să își apere copiii cu prețul vieții, villain-ul este personificat de Marius Bodochi, iar rolurile copiilor, victimele „lupului mare și rău”, sunt interpretate de Antonio Gavrilă, Răzvan Ilina și Silviu Corbu.


Cred că cel mai sincer ar fi să spunem că: "i-am crezut!". Toți au jucat excepțional și au reușit să ne provoace "pielea de găină" de multe ori.


 

Dăruirea


Ce am aflat în interacțiunea de 4 zile pe care am avut-o cu Victor Canache și Luana Georgiță. Am aflat că dacă noi am auzit/citit "Capra cu Trei Iezi" o singură dată, ei au trăit ani de zile doar cu această poveste pentru a crea filmul. Au desenat schiță cu schiță fiecare scenă din film. Au construit de la 0 (zero) platoul de filmare care include casa Caprei. S-au trezit și au adormit în fiecare zi cu acest mare vis de a face acest film. Au cureierat România și America, întâlnindu-se cu spectatorii și împărțindu-și povestea cu ei.


Și au ajuns și pe la noi. Iar noi ne-am îndrăgostit de felul lor de a fi. Atât de sinceri (sau cum zic americanii, "atât de true") în fața creației, atât de simpli, umili, curajoși și deschiși.


 

Despre proiecțiile din Florida


Sincer, am avut mult mai puțini spectatori decât ne-am aștepat. "Horror" poate asta este ceea ce a speriat publicul. Și e de înțeles, cum să nu fie așa, când trăim într-o lume perfectă, vară tot anul, ocean și palmieri, și plus că ni se tot vinde o viață "roz" pe rețelile de socializare. Cu toate acestea, cei puțini, dar buni, care au fost la film, au rămas profund impresionați de "Capra cu Trei Iezi" iar Q&A-urile și after party-urile au fost tare lungi și frumoase.


 

Despre "hate"

Până în acest moment, "Capra cu Trei Iezi" a adunat peste 130.000 mii de spectatori în cinematografele din România și America, iar de când a apărut pe Netflix se află pe locul 1 în top 10 cele mai vizionate filme. Mai mult decât atât, peste 50.000 mii de oameni care NU au văzut filmul, nici nu i-au dat o șansă, însă au o părere foarte negativă despre "Capra cu Trei Iezi".


Ohhh... Da. Am avut și noi "Hate Local" aici în Florida. Ni s-a sugerat că facem mare păcat aducând acest film. Ni s-a urat "săli goale și viață sumbră". Că "distrugem ultima brumă de cultură" cu acest film. Că "am dat mâna cu alogenii" și alte chestii.


Dar noi nu ne-am lăsat doborâți, pentru că am crezut în acest proiect și că ne place să mergem împotrivă curentului "roz".


Dar de unde atâta hate?

Vă mai amintiți de Ciuleandra, Baltagul, Miorița, Meșterul Manole, Pădurea spânzuratilor? Toate aceste opere redau o tragedie. De ce ne ascundem după deget?


 

Feedback

Când vine vorba despre povești cu tentă horror, puține culturi sunt la fel de ofertante precum a noastră, de care regizorul Victor Canache profită din plin în Filmul "Capra cu Trei Iezi". Casa, masa, pădurea, și atmosfera în general te transpune în timp și spațiu. Soundtrack-ul autentic și original. Cadre întunecate, sunete înfiorătoare, cioara, lupi care urlă, lună plină, toate ajutându-te să revezi percepția ta despre poveste de adormit copii.


 

Punctul pe "i"

A fost odată ca niciodată, filmul "Capra cu Trei Iezi" în Florida! A fost frumos! Au venit oameni diferiți, curioși și interesați de film! “Vorba ceea: Sunt cinci degete la o mână şi nu seamănă toate unul cu altul!”.


Victor Canache și Luana Georgiță au cucerit prin felul lor de a fi, niște oameni simpli, care vor să lase ceva valoros în urma lor! Și au lăsat!


Îndemnul nostru este să îi susținem, pentru a-i încuraja să mai facă filme! Nu de alta, dar, oamenii care vor să descurajeze (nu știu cum) dar au mai mult curaj să scrie un comentariu, decât cei cărora le-a plăcut. Din păcate, din ce în ce mai mult, să fii pozitiv, nu mai e deloc la modă, și asta nu aduce like-uri.


Haideți să schimbăm tradiția!


“Și am încălecat pe o șa și v-am spus povestea așa!”






bottom of page